Boodschap met impact

5 vooroordelen over video ontkracht

Als communicatieadviseur heeft video voor mij altijd al een speciale plek ingenomen. Jij (of jouw klanten) vertellen hun verhaal geloofwaardig en daarmee heb je al snel grote impact. Bovendien is het steeds makkelijker om kwalitatief hoogwaardige video’s in korte tijd te produceren. Vandaag ontkracht ik 5 vooroordelen die ik regelmatig hoor.

Welke uitdaging staat jou in de weg om aan de slag te gaan met video?

1. Hoogwaardige video’s zijn duur

Het produceren van een commercial voor televisie of een volwaardige bedrijfsvideo is inderdaad een kostbaar proces. Maar je kunt al heel laagdrempelig beginnen. Interview zelf bijvoorbeeld eens een collega en vraag naar het project waar hij of zij aan werkt. Het enige wat je hiervoor nodig hebt zijn je smartphone, een goede microfoon en wat basiskennis over montage en publicatie.

2. Het verhaal van elke video moet Hollywood-waardig zijn

In elk verhaal moet je een verhaal vertellen. Maar Hollywood-waardig is bij lange na niet nodig. Bedenk gewoon een paar leuke vragen die je doelgroep zou stellen. Beantwoord deze en je hebt een authentiek verhaal. Bovendien geef je een leuk kijkje achter de schermen. Het bedenken van die vragen kost je waarschijnlijk maar een paar minuten; het is immers jóuw core business.

3. Elke video moet op elk platform passen

Tuurlijk, het is prettig als een video geschikt is voor LinkedIn, YouTube, je website, TikTok en Instagram. Maar is een tekst of een foto dat ook?! Kies voor elke video een hoofdplatform en stem daar de inhoud op af. Toch doorplaatsen op andere platforms? Probeer het gewoon. Meet en ontdek op welke plek jouw doelgroep je video’s het meest waardeert.

4. Een video produceren duurt minimaal een maand

Ook hier ligt het vooral aan de inhoud van je video. Wil jij een bedrijfsvideo maken met veel animaties die minimaal vijf jaar meegaat? Reken dan zeker op een maand aan voorbereiding. Maar… Wil je mensen uitnodigen voor een evenement, vertellen over een project of product of een klantreferentie delen? Dan kan je vaak al op korte termijn starten met je productie en snel live met je video. Sommige video’s maak ik zelfs op één dag, en dat is inclusief opnames, montage én publicatie.

5. Het meten van het effect van video is ingewikkeld

De belangrijkste meetpunten voor mij zijn de views van een video in de eerste week na publicatie. Check daarom regelmatig de statistieken op het platform waar je de video deelt. Nieuwsvideo’s deel ik vaak op LinkedIn en daar kan je eenvoudig zien hoe je video scoort. Referentievideo’s, productvideo’s en recruitmentvideo’s deel ik juist op YouTube en ook daar kan je via de statistieken goed zien wat de impact is van jouw video. Daarmee is het meten van het effect dus zeker geen hogere wiskunde.

Ontdek zelf de kracht van video

Doorpraten over de impact van video?

Ik denk graag met je mee over de effectieve inzet van video in jouw organisatie. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.