Waar je op moet letten als je gaat bloggen

Als je gaat beginnen met bloggen moet je op een aantal dingen letten. Doe je dat niet, dan mis je jouw doelgroep en heeft je blog dus minder effect. Ik geef je graag een paar praktische tips waarmee ook jij direct aan de slag kan.

Tip 1: Kies een specifiek onderwerp

Als je een onderwerp kiest en daar vervolgens honderd kanten mee op gaat, dan raak je de lezer kwijt. Heb je een verhaal met veel verschillende invalshoeken, maak dan een serie blogs waarbij je steeds één onderwerp per blog behandeld. Zo bind je de lezer en worden je blogs niet te lang.

Tip 2: Schrijf vanuit een probleem

Je blogs worden echt goed gelezen als ze een probleem oplossen. Jij leest dit blog omdat je misschien nog nooit een blog hebt geschreven of omdat het je veel moeite kost. Denk eens na over de uitdagingen die jij voor je klanten oplost en hoe je die kan verwoorden tot een blog.

Tip 3: Werk met een duidelijke structuur

Hoe goed je verhaal ook is, je lezer wil het graag snel kunnen scannen. Bouw het dus zo op, dat dit kan. Hoe je dat doet? Heel eenvoudig. Gebruik duidelijke tussenkopjes die duidelijk maken welke informatie in die alinea te vinden is. Als ik zelf ga bloggen bedenk ik eerst het hoofdonderwerp (dit wordt later de titel) en een aantal subonderwerpen (dit worden de alinea-titels).

Tip 4: Zet de lezer aan tot actie

Waarom schrijf je jouw blog? Alleen omdat je jouw verhaal zo graag op papier wilde zetten of om anderen actief aan het denken te zetten? Bedenk wat je wilt dat de lezer gaat doen direct nadat hij jouw blog heeft gelezen. Heb je een controversieel verhaal? Vraag dan om reacties. Wil je doorpraten met andere experts uit jouw vak? Organiseer eens een inspiratiesessie. Wil je jouw kennis overbrengen op een grotere groep mensen? Plan een training rondom jouw expertise. Allemaal kansen om lezers écht in actie te laten komen.

Tip 5: Geloof niet in blogs met tips over bloggen

Jij doet zaken met mensen. Zij geloven jou en ze kennen jouw stijl. Laat dit doorklinken in je blogs. Als ze jouw authenticiteit voelen in jouw blogs, versterkt dat je imago. Trek dus geen trukendoos open voor een ogenschijnlijk geweldig blog maar kies liever voor een kort blog waarin je stijl en visie duidelijk naar voren komen. Dan heb je écht impact.