Zes tips om jouw teksten nog sterker te maken

Wat zijn de ingrediënten voor een goede tekst? Dagelijks ben ik bezig met het vertellen van verhalen en het schrijven van teksten. Daarvoor gebruik ik steevast een rijtje met uitgangspunten om te zorgen dat mijn verhaal zo goed mogelijk blijft plakken.

1. Eén duidelijk boodschap

Schrijf liever meerdere kortere teksten om de verschillende aspecten van jouw verhaal te vertellen. Zo houd je de focus vast en schrijf je aantrekkelijker. Bijkomend voordeel, je voorkomt lastige bruggetjes, wollig taalgebruik en grote lappen met tekst.

2. Gebruik alinea’s

Alinea’s helpen je lezers om te kunnen scannen. Handig, want we hebben allemaal maar weinig tijd en zijn snel afgeleid. Als je een tekst kan scannen, lees je vaak meer. Check maar eens bij jezelf.

3. Gebruik een logische opbouw

Als Nederlanders laten we ons niet gemakkelijk overtuigen. Gebruik daarom een logische opbouw in je tekst. Wat is de aanleiding, welke omstandigheden zijn er en welke actie is gewenst? Zelf ben ik groot fan van het AIDA-model. Schrijf vier alinea’s met Attention, Interest, Desire en Action. Oftewel: trek aandacht, wek interesse, creëer verlangen en roep op tot actie.

4. Hou het kort

Mensen kijken liever een video. (kan ik je overigens ook bij helpen 😉)

5. Voorkom spelfouten

Mensen raken afgeleid door spelfouten. Afleiding van jouw tekst, zorgt dat je boodschap minder sterk uit de verf komt. Door je tekst drie keer te checken, haal je de meeste fouten er zelf al uit.

6. Laat je teksten checken

Liefst door je grootste criticaster. Voor mijn klanten check ik regelmatig teksten. Ik kijk dan naar het grote geheel (komt de boodschap over, is de opbouw logisch) en naar de details (aanspreekvormen, zinsneden die korter kunnen, spelling en grammatica). Ik geef dan tips over hoe jouw tekst nog meer communicatieve kracht krijgt.

Zelf aan de slag met bloggen?

Benieuwd hoe ik jou kan helpen bij het schrijven van een sterke tekst? Neem gerust eens contact met me op, ik adviseer en ondersteun je graag!